Πάτρα, η «Καρναβαλούπολη της Ελλάδας»

Η έκφραση του τίτλου έγινε διάσημη από το στόμα του Άλκη Στέα, του πιο γνωστού παρουσιαστή του πατρινού καρναβαλιού στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Το πατρινό καρναβάλι είναι ένα από τα σπουδαιότερα δρώμενα ολόκληρης της Ελλάδας και η σύγχρονη πορεία του ξεκινά 180 χρόνια πριν.

Συνδεδεμένο με φαντασμαγορικές αποκριάτικες στολές και υπέρλαμπρες εκδηλώσεις, το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου), ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της μακράς πατρινής αποκριάς. Η σύγχρονη ιστορία του τοποθετείται στον 19ο αι. αλλά μόνο στα μέσα του 20ού θα αποκτήσει τις βάσεις για τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα καθώς τότε εισάγεται το περίφημο «Κυνήγι του Θησαυρού». Το ευρηματικό αυτό παιχνίδι κατάφερε να μετατρέψει τον απλό θεατή σε ενεργό πρωταγωνιστή και έτσι το καρναβάλι αποκτά πλέον ομαδικό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας πλήθος εθελοντών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, πρόθυμων να συμμετάσχουν στη διοργάνωση και στις εκδηλώσεις με το ταλέντο, την πρωτοτυπία και το μπρίο τους.

Πατρινο Καρναβαλι Καρναβαλι Πατρας

Το καρναβάλι της Πάτρας είναι ένα συνονθύλευμα μύθων που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, δυτικοευρωπαϊκών επιρροών αλλά και επιτόπιων αυτοσχεδιασμών που μετέπειτα ενσωματώθηκαν στις εορταστικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού περιλαμβάνουν πάσης φύσεως διασκεδαστικά στοιχεία, και θεάματα, χορούς, παντομίμα, παρελάσεις, νυχτερινή πεζοπορία, καρναβάλι για παιδιά, κουίζ, σπαζοκεφαλιές κι ένα σωρό άλλα.

Όλες οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την περίτρανη παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Το ρυθμό της παρέλασης δίνουν τα πληρώματα των αρμάτων, συνοδευόμενα από πλήθος χορευτών και ομάδων αυτοσχεδιασμού. Το κέφι και το ξεφάντωμα πολλαπλασιάζονται από το τεράστιο πλήθος των κατοίκων και των επισκεπτών που συμμετέχουν κι αυτοί με το ίδιο πάθος. Είναι τόσο πολλά τα άρματα που συμμετέχουν (πραγματικά εκατοντάδες), που έχει νυχτώσει για τα καλά μέχρι να ολοκληρωθεί η παρέλαση.

Αρματα Πατρινου Καρναβαλιου Βασιλιας Καρναβαλος

Η λήξη της τελετής γίνεται όταν ο Βασιλιάς Καρνάβαλος φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας για να παραδοθεί στις φλόγες ανανεώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.
Τα χρώματα και τα πυροτεχνήματα φωτίζουν όλη τη νύχτα τον πατρινό ουρανό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες και τους καρναβαλιστές να συνεχίσουν μέχρι το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας.

H O M E